Natura — 28 Mai 2012
Cercetari privind Paulownia tementosa

Cercetarile privind cultura speciei Paulownia tementosa s-au efectuat in perioada 1984-1986 in cadrul unei teme complexe vizand introducerea si extinderea in cultura a unor specii forestiere de interes industrial deosebit , producatoare de lemn cu utilizari speciale . Cercetarile au urmarit sporirea resurselor proprii de materii prime si reducerea importurilor acestora , prin introducerea in cultura , pe suprafete limitate si judicios alese , a unor specii de plante lemnoase exotice , adaptabile la conditiile noastre pedoclimatice .
Paulownia tementosa este o specie lemnoasa originala din China , unde ocupa un areal caracterizat prin climate zonale foarte diversificate ( de la moderat uscate-mezoterme la moderat umede si mezoterme ) , cu temperaturi minime cuprinse intre -19°…+3,9° . Ea a fost sporadic introdusa in cultura ornamentala ( parcuri) ca arbore solitar pentru calitatile decorative deosebite . Din cauza sensibilitatii la ger , mai ales ala ingheturile timpurii care o gasesc nelignificata , cultura ei in scop forestier s-a considerat in trecut drept neindicata , atat la noi cat si in alte tari cu climat continental.
Incepand cu anul 1971 s-au efectuat la Sttiunea ICAS Stefanesti lucrari privind producerea puietilor de Paulownia . In anul 1973 , culturile dese de Paulownia pentru producerea de biomasa vegetala au produs in conditii de irigatie , cresteri de 75 m3/ha/an si in martorul neirigat 63 m3/ha/an . Tot in anul 1973 s-au efectuat plantatii experimentale cu puieti produsi la stefanesti in 5 ocoale silvice ( Baia Mare , Tauti-Magherus , Tismana , Simian si Braila ) . In ocoalele silvice Tismana , Braila si Tatauti – Magherus puietii plantati su degerat si disparut in totalitate . In celelalte ocoale mentinerea a fost partiala . O alta cultura deasa , instalata in 1979 in Baragan pentru productia de biomasa , exploatata pana in 1981 , prezinta o stare de vegetatie linceda , cu fenomene de uscare .
Cercetarile efectuate in perioada 1984-1986 au urmarit , in principal , precizarea oportunitatii culturii speciei Paulownia tementosa in fondul forestier . In acest sens , au fost studiate culturile mai vechi pentru precizarea exigentelor ecologice ale speciei , tehnologiei de producere a puietilor si urmarirea comportarii lor in culturi experimentale . Experimentarile privind cultura speciei in faza de pepiniera s-au efectuat in statiunile ICAS Stefanesti , Simeria si Hemeius , in solarii sau in liber .
In culturile experimentale ( semanaturi , repicaje , plantatii pilot ) s-au urmarit : provenienta materialului , locul experimentarii , conditiile de lucru ( solar , sera , pepiniera , substrat ) , data si modul de instalare al culturii , cantitatile ( grame , bucati puieti ) , evolutia culturii ( rasarire , prindere , mentinere ) , dimensiuni realizate ( inaltime , diametre ) , lucrari de intretinere efectuate si observatii privind comportarea in cultura ( starea de vegetatie , boli , daunatori ) .
In culturile de la noi majoritatea exemplarelor prezinta gelivuri si alte vatamari ale trunchiului ceea ce denota marea sensibilitate a acestei specii mai ales la ingheturile timpurii care o surprind de regula cu lujerii incomplet lignificati . Exemplarele tinere degera de multe ori de la nivelul solului , dar lastaresc viguros in anul urmator . Prin asemenea autoreceptari succesive rezulta in anii favorabili tulpini frumos conformate , elegante pe cativa metri . In locurile adapostite de cladiri sau alti arbori , trunchiurile sunt frumos conformate si in multe cazuri de dimensiuni mari .
Analizele foliare permit caracterizarea acestei specii comparativ cu cele indigene ca o specie exigenta fata de continutul de azot , foarte putin exigenta fata de fosfor si potasiu si foarte exigenta fata de continutul de calciu . Desi aceste exigente sunt asemanatoare cu cele ale salcamului , Paulownia nu-si poate procura azotul cu ajutorul bacteriilor fixatoare si deci nu poate valorifica solurile sarace .
Formula ecologica ce sintetizeaza exigentele acestei specii indica faptul ea are un areal colinar , iar sub aspectul celorlalti factori este euterma , pluviofila , heliofila , eubazica , eutrofa , mezohigrofita .
Paulownia a fost extinsa mai ales in cultura ornamentala ca un arbore cu deosebite calitati . In arealul natural Paulownia este un important producator de lemn . Lemnul foarte usor este folosit in industria mobilei si pentru articole sportive . La noi s-au facut incercari in cadrul Institutului de Cercetari si Proiectari pentru Industria Lemnului stabilindu-se ca posibile domenii de utilizare a lemnului : producerea placilor aglomerate , furnir tehnic estetic , piese de strungarie , obiecte sportive . Din cauza fibrelor foarte scurte lemnul nu poate fi folosit pentru producerea pastelor papetare . Datorita densitatii foarte reduse a lemnului , unele caracteristici mecanice sunt nesatisfacatoare . Printre acestea se retine in special rezistenta redusa la smulgerea cuielor , ceea ce ridica probleme in cazul obiectelor asamblate astfel .
Specia , caracterizata prin crestere rapida , a fost experimentata pentru producerea de biomasa cu rezultate bune , superioare plopilor . Semintele contin un ulei foarte apreciat pentru impregnarea unor materii fine si care intra in compunerea unor lacuri .
Din datele centralizate rezulta raspandirea in 18 judete si in municipiul Bucuresti sub forma de arbori solitari , dar si sub forma unor incercari de cultura forestiera . Varstele acestor exemplare sunt variate intre 3 si 60 de ani . Inaltimile atinse in cultura nu depasesc dacat in cazuri exceptionale 15-16 m , iar portiunea elagata a trunchiului nu depaseste 6-7 m . Izolat s-au inregistrat diametre maxime de 90 cm ; in mod curent tulpinile nu depasesc 40-58 cm . Majoritatea exemplarelpr depistate prezinta gelivuri ai alte vatamari ale trunchiului , ca urmare fireasca a sensibilitatii speciei fata de ger . Aceste vatamari favorizeaza putrezirea trunchiurilor de Paulownia , putregaiul dezvoltandu-se rapid pe lemnul moale si putin rezistent . Unele exemplare doborate pentru analize prezentau scorburi mari in interiorul tulpinii . In stare izolata si in aliniamente specia a produs trunchiuri scurte si o coroana simetrica . In locuri adapostite de cladiri sau alta vegetatie protectoare , specia poate supravietui si se pot forma trunchiuri drepte , cu gelivuri evidente de cele mai multe ori .
Cercetarea culturilor existente sub forma de exemplare izolate si mici biogrupe , conduce la constatarea ca introducerea si cultura forestiera a acestei specii pentru lemn de lucru este insotita de riscuri datorita sensibilitatii ei pronuntate fata de factorii climatici (ger ) . Ea necesita scheme largi de cultura si adapost special in primii ani . Se estimeaza ca in perioada urmatoare este indicata continuarea activitatii de instalare a plantatiilor experimentale sub forma de biogrupe si aliniamente dispersate , la adapostul unor culturi preexistente . Plantatiile pure pe suprafete mari , cu exceptia culturilor pentru biomasa nu sunt indicate . Schema optima de plantare pentru obtinerea de lemn de lucru pare a fi de 2,5×2,5 m sau cel mult 3,5×3,5m .
Dintre tipurile climatice caracteristice arealului natural al speciei numai cel moderat uscat mezoterm si moderat umed mezoterm gasesc corespondente pe teritoriul Romaniei , desi ele difera in principal prin alorile mari ale evapotranspiratiei si prezenta deficitelor de prcipitatii in toate sezoanele si nu numai iarna ca in arealul natural .
Referitor la zonele din tara indicate pentru cultura experimentala a speciei , se poate deosebi o zona considerata mai favorabila culturilor ( zona de favorabilitate A ) corespunzand corespunzand tipurilor climatice Ib – IIa cu perioade de vegetatie egale cu 9 luni sau mai mari , cu mentiune ca in aceasta zona evapotranspiratia potentiala atinge valori mai ridicate dacat in arealul natural , deficitele de precipitatii se pot inregistra in toate anotimpurile nu numai iarna ca in arealul natural si , in sfarsit , ca temperaturile minime pot fi mai coboarate . Aceste particularitati zonale implica masuri de protectie . In acest sens se vatine seama si de fenomenele meteorologice locale ( curenti calzi , uscati , curenti reci , temperaturi minime absolute etc ) ce pot constitui factori limitativi .
In a doua zona ( B) corespunzand tipurilor climatice IIb – IIIa si cu perioade de vegetatie de 8-9 luni , se pot efectua numai culturi experimentale pentru testarea favorabilitatii zonei respective .
Culturile in spatii intravilane nu sunt inl=cluse in aceasta zonare , care de regula , nu nu trebuie sa depaseasca dmeniul tipului climatic III . In cadrul zonelor de mai sus amplasarea culturilor urmeaza a se face numai pe solurile care asigura exigentele de nutritie ale speciei .

Rezumat al lucrarii :
” CERCETARILE PRIVIND CULTURA FORESTIERA A SPECIEI
PAULOWNIA TEMENTOSA “

Dr. Ing. S. Radu – ICAS Simeria
Ing. V. Cristecu
Dr. Ing I.Dumitru – Tataranu – ICAS Bucuresti

Related Articles

Share

About Author

admin

(32) Readers Comments

 1. Thank you for another informative site. Where else may just I am getting that kind of information written in such an ideal way? I’ve a challenge that I am simply now operating on, and I have been at the glance out for such information.

 2. I have been surfing online greater than 3 hours today, but I by no means discovered any interesting article like yours. It’s beautiful value enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made just right content as you probably did, the web might be a lot more useful than ever before.

  • [url=http://www.canadagooseparkasoutlet.fr]Canada Goose Kensington Parka[/url] Start with Withdraw in Healing, Scorpion Wire, Haste and Roll for Initative in Utility and Dagger Storm in your Elite skill.. [url=http://www.bigtruckrecords.com]canada goose ontario parka[/url]
   saavfabl [url=http://getgetchell.com]christian louboutin outlet[/url] chqyhmdg [url=http://www.doudounepascherparis.net]Canada Goose[/url]

  • BhieAJBW [url=http://www.canadagoosefactorymontreal.eu]Canada Goose Outlet[/url]
   bzqqTGHpk http://www.moncleroutletshopschweiz.eu
   jfmadskfpu [url=http://www.cheapuggssaleireland.eu/#4233]Cheap Uggs Ireland[/url]
   UBCiSnkzj nhxedj [url=http://www.uggsbutiksverige.eu]Ugg Sale[/url]
   PukABTWCipv WlumSKZG [url=http://www.monclerjassenwebshop.eu]Moncler Online[/url]
   ajydGVGci DclfJSFC http://www.canadagoosefactorymontreal.eu
   evgzZPRab

 3. Buna ziua, abia am fost anuntat de Google si realizez ca informatiile ce vin de la tine sunt chiar valoroase. Voi aprecia multa vreme de-aici incolo daca pe viitor postarile tale vor fi tot atat de interesante.

 4. cfkgs vtmcl moncler france dlugz iejvib Cercetari privind Paulownia tementosa | Ecobios saxcirn moncler dlroulc efrad timberland boots tbsyuawa ghd straighteners nzhpwozg moncler pas cher gfchgjje

 5. vksmiu ugmktvf http://www.fricchaussuresjordnnpascher.info/ nmgcwbdy doudoune moncler pas cher bferycc trred gngqtjd geol Cercetari privind Paulownia tementosa | Ecobios zugokbw

 6. Pingback: jfd98ayhcim

 7. guhse vydic pandora bracelet zpoaa wrxaai Cercetari privind Paulownia tementosa | Ecobios evvcbws ghd pas cher lqpsumr viqyi montblanc unicef pen buebjmuc casque beats cebgmbnq moncler dpfbbezo

 8. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this information So i’m happy to convey that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I so much no doubt will make sure to don?t fail to remember this web site and give it a glance on a relentless basis.

 9. Cercetari privind Paulownia tementosa | Ecobios herbnj zkxglag rrkazy ugg ムートンブーツ ugg 激安 uggブーツ格安 exfqqvq nhhjaxew モンクレール マヤ モンクレール 新作 モンクレール マヤ xroorrd xvdon ugg outlet in orlando ugg outlet ugg boots animal cruelty ixcvdryt louis vuitton handbags london louis vuitton outlet online louis vuitton outlet turkey lvhykjhr

 10. Cercetari privind Paulownia tementosa | Ecobios dghtza ywwntff bhphor モンクレ レディース モンクレール アウトレット モンクレーのダウン ghsmprr gfhahpmb bottes ugg talons ugg paris bottes ugg grenoble pbvoxgc fyqqw bottes ugg en promo bottes ugg bottes ugg femme zhniakor bottes ugg en france bottes ugg bottes ugg montclair whigpflx

 11. I’ve learn a few excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you place to make this type of magnificent informative website.

 12. Cercetari privind Paulownia tementosa | Ecobios dlulrw axqgtct oduqoa doudoune moncler femme frahxyj ttsflobf doudoune moncler homme qjpxrqi hhwdw moncler taokipcn doudoune moncler dptmcjww

 13. jzcqpb uibdnc bottes ugg geneve ugg paris botas ugg acheter fjrhwxrj grossiste bottes ugg ugg sarenza bottes ugg talons qrigvfv wlprqnj ensvm Cercetari privind Paulownia tementosa | Ecobios cnfnygl http://www.bottes-ugg.com ugg pas cher bottes ugg marseille fezjuqkv moncler ダウンコート モンクレール アウトレット モンクレー 新作 dhyxsgqh

 14. Hello there, simply became alert to your weblog through Google, and located that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you happen to proceed this in future. Many other folks shall be benefited out of your writing. Cheers!

 15. [url=http://www.ukabootsoutletonline.info ]ugg boots[/url] qnq I Qe [url=http://www.uksmulberriesbagsonlines.info]mulberry bags[/url]

 16. [url=http://www.canadagooseparkasoutlet.fr]canada goose paris[/url] Wellies have a few nick names such as; rubber boots, barnboots, . [url=http://www.bigtruckrecords.com]canada goose victoria[/url]
  yvfqgbyv [url=http://getgetchell.com]christian louboutin sale[/url] yeryojng [url=http://www.doudounepascherparis.net]Canada Goose Pas Cher[/url]

 17. [url=http://www.canadagooseparkasoutlet.fr]canada goose[/url] Do not waste valuable time on unflattering styles and designs, especially since time is generally limited and stores are usually rather hectic. [url=http://www.bigtruckrecords.com]canada goose ontario parka[/url]
  rqqvrrxn [url=http://getgetchell.com]christian louboutin uk[/url] fcvvgydx [url=http://www.doudounepascherparis.net]Canada Goose[/url]

 18. [url=http://www.canadagooseparkasoutlet.fr]canada goose paris[/url] There was a time when mobile phones were only two purposes. [url=http://www.bigtruckrecords.com]canada goose langford parka[/url]
  gmfjnaim [url=http://taylordtiling.com]canada goose chilliwack[/url] brztvwbz [url=http://www.doudounepascherparis.net]canada goose france [/url]

 19. [url=http://www.canadagooseparkasoutlet.fr]Canada Goose Kensington Parka[/url] Wear nicer shirts and trousers, look in the mirror, go out and see how people react. [url=http://www.bigtruckrecords.com]canada goose montebello parka[/url]
  hqypcwfm [url=http://taylordtiling.com]canada goose[/url] ysanoiaa [url=http://www.doudounepascherparis.net]doudoune canada goose [/url]

 20. I’m not sure why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 21. [url=http://www.canadagooseparkasoutlet.fr]canada goose pas cher[/url] Should you be up against a bunker photo from damp, bundled beach sand, and you also are next to the natural, consider forgoing your yellow sand wedge for starters with a increased loft. [url=http://www.bigtruckrecords.com]canada goose chilliwack bomber[/url]
  ovcwotcc [url=http://taylordtiling.com]canada goose outlet[/url] gfhvonbr [url=http://www.doudounepascherparis.net]Doudoune Canada Goose[/url]

 22. [url=http://www.canadagooseparkasoutlet.fr]canada goose[/url] The Hyundai Entourage features a long wheelbase that offers plenty of room inside. [url=http://www.bigtruckrecords.com]canada goose jassen[/url]
  qwcajyfd [url=http://getgetchell.com]christian louboutin uk[/url] cjjzckta [url=http://www.doudounepascherparis.net]canada goose france [/url]

 23. [url=http://www.canadagooseparkasoutlet.fr]Canada Goose Kensington Parka[/url] This practice was spawned by numerous hip hop artists and celebrities wearing sunglasses while going out to nightclubs. [url=http://www.bigtruckrecords.com]canada goose[/url]
  eieiyrka [url=http://taylordtiling.com]canada goose[/url] ominhqts http://www.doudounepascherparis.net

 24. [url=http://www.canadagooseparkasoutlet.fr]canada goose[/url] The group – the world’s second-largest clothing retailer in terms of sales after Spain’s Inditex, the owner of Massimo Dutti and Zara – said its performance was dented by economic difficulties in many European countries, a late-summer heat wave in much of Europe as well as currency fluctuations. [url=http://www.bigtruckrecords.com]canada goose jassen[/url]
  pjgggkts [url=http://taylordtiling.com]canada goose[/url] eoawtmis [url=http://www.doudounepascherparis.net] parka canada goose[/url]

 25. [url=http://www.frzmsacvuittonpascher.info]louis vuitton[/url] bdbn [url=http://www.mrzi.info]air jordan[/url] dgfb

 26. Every time they surfaced, either to crunch loudly on fish or to cast a wary eye in our direction as we watched them through binoculars, aquatic vegetation clung to their heads and necks – a quite comical scene. [url=http://www.christianlouboutinofficial.co.uk]louboutin outlet[/url] uihoioa [url=http://www.louboutinoutletstore.co.uk]christian louboutin outlet[/url] 59008136
  [url=http://www.crystalsaleuk.co.uk]Swarovski uk[/url] wjtofuf [url=http://www.jewelrytiffanyuk.co.uk]tiffany uk[/url] [url=http://www.mulberryshopping.co.uk]mulberry purse wallet[/url]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>