Oameni si locuri — 12 Iunie 2012
Nunta in Voinesti – Sandulea Ana Maria , cls. a-III-a A / scoala Avram Iancu Covasna

Nunta a fost si este un moment important al vieti . De aici , incarcatura mare de obiceiuri de ceremonial , menite sa-i marcheze profund pe cei care trec pragul spre o noua etapa a vietii lor .
Nunta , luand in considerare si pregatirile necesare la care luau parte neamurile si tineretul satului , dura aproape o saptamana . Miercurea se cocea painea , colacii si cozonacii . Joia este ziua facutului de flori , cand se strang fetele si flacaii fac buchete de flori pentru impodobitul cailor , a plostilor pentru pus in brazii asezati la portile celor doi socrii si la nasi la fel si florile de pus in piept . Vineri incep pregatirile bucatelor pentru nunta , la care participa toate rudele . Sambata , pana nu demult , s-a facut cununia civila , la care participau fetele si feciorii , mergand la primarie cu carutele , chiuind si cantand . In aceeasi zi , voinicii trebuie sa duca brazii care impodobiti sunt pusi cum am mai spus la portile casei mirelui , miresei si nasului . In trecut erau trimise in timpul acesta prin vorniceasa miresei , cadourile acesteia pentru mire : ismene , cioareci , camasa si vesta , pe care mirele le imbraca in ziua de nunta . La casa mirelui flacaii organizau si inca mai organizeaza “barbieritul” mirelui , operatie incredintata celui mai apropiat prieten al acestuia in acompaniamentul cantecului ” Puse-i briciul sa ma rad ” . Dupa aceasta mirele si ceilalti oaspeti merg la casa miresei cu darurile pentru “Papusa” adica cu daruri ale mirelui pentru mireasa : colacul de papusa si obiecte de imbracaminte pe care mireasa urma a le imbraca a doua zi de nunta , lunea .
Duminica dimineata se aduna separat la casele mirelui , miresei si nasilor , nuntasii , care sunt primiti cum se cuvine . Intre timp , mireasa , inconjurata de mai multe vornicese primeste cadourile de la fetele satului . Alaiul mirelui vine la casa miresei , in curte intrand calaretii care printr-un reprezentant al lor , “Colacerul ” rostesc o frumoasa poezie de nunta . Dupa cerutul miresei se canta “Hora miresei “. Moment in care vornicesele prind florile de nunta la pieptul nuntasilor . Tanara mireasa isiia ramas bun de la parinti in acompaniamentul cantecului “Ia-ti mireasa ziua buna ” . Se porneste apoi spre biserica unde are loc cununia religioasa . De aici alaiul se indreapta apoi spre casa mirelui fiind poftiti cu totii la masa . Urmeaza ospatul de nunta care dureaza pana seara tarziu . Spre seara , dupa ce s-a servit friptura , se strang darurile din partea nuntasilor , in trecut acestea fiind mai ales in obiecte , dar si in bani .Nunta se continua luni , cand are loc asa zisul “spalat al blidelor ” . De dimineata , nuntasii se strang separat la casa mirelui , a miresei si a nasilor , unde petrec prima parte a zilei . Se serveste pastrama de oaie si bulz , bineinteles stropite cu bautura . Dupa pranz se trimite de la mire alaiul la casa nasilor , pentru a-i aduce si pe acestia la casa mirelui . Sositi la casa mirelui , dupa mai multe dansuri , se desfasoara ceremonia trecerii miresei din randul fetelor in cel al femeilor maritate , reprezentata prin schimbarea pieptanaturii “conchioluitul” , fiindca de acum ea renunta la codite strangandu-si parul intr-un coc . Dupa care se joaca “Hora miresei ” , in timpul horei , nuna mare imparte un colac nuntasilor , fiind aruncat deasupra capului miresei , asa zisul “colac din capul miresei” . Un alt moment de atractie este acela al “descaltatului nasilor” de catre miri . Nasii se aseaza pe scaune , iar mirele in fata nasei si mireasain fata nasului , si asteapta semnalul intrecerii . Cel care a tras mai repede din picioare incaltamintea nasului sau nasei , primeste drept rasplata o naframa . Alt moment este acela cand nasul mare trebuie sa-si arate sprinteneala jucand un joc ce se numeste “Breaza “, pe un foc de paie pana la stingerea lui .
Dupa toate acestea se pune o masa bogata , se canta , se danseaza .In cursul mesei se fac schimburile de cadouri : pentru vornici , pentru cumnati sau cumnate , pentru socrii .Nunta se incheie in timpul noptii cand nuntasii obositi , se raspandesc la casele lor .
Noi covasnenii dorim ca aceste obiceiuri de nunta si alte traditii specifice acestor locuri sa nu moara , ca tinerii sa constientizeze importanta lor si sa le transmita generatiilor viitoare .
Chiar daca am doar 9 ani eu tin la aceste obiceiuri romanesti , asta si datorita parintilor care m-au facut sa le iubesc si sa le respect .
Sunt mandra ca sunt covasneanca .
SANDULEA ANA MARIA
clasa a III-a B / scoala AVRAM IANCU COVASNA

Related Articles

Share

About Author

admin

(1) Reader Comment

  1. You can definitely see your enthusiasm within the paintings you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>